TWEE CULTUREN

Erwin Dekker Vizier Blog Leave a Comment

Door: Erwin Dekker

Op een dag in mei, precies 25 jaar voordat ik geboren zou worden, gaf Charles Percy Snow een lezing genaamd ‘Two Cultures’. Hij legde zijn publiek de volgende situatie voor. Als we onder elkaar zijn dan spreekt het vanzelf dat iedereen ooit eens een stuk van Shakespeare heeft gelezen (wat zou het Nederlandse equivalent zijn?). Maar als hij vervolgens het vroeg of iemand uit kon leggen wat de tweede wet van de thermodynamica was dan volgde stilte. Gek stelde Snow want hij had niet meer gedaan dan het wetenschappelijke equivalent van de culturele Shakespeare vraag gesteld.

Nu kan dit simpelweg betekenen dat het een stuk gezelliger is op een feestje met kenners van cultuur, dan met wetenschappers. Maar dat was niet helemaal de conclusie van Snow, hij stelde dat er een tweedeling was opgetreden tussen de natuurwetenschappen en de geesteswetenschappen, die bijna onoverbrugbaar was geworden. Het gesprek tussen de humanisten en de wetenschappers was bijna helemaal verdwenen. Dat kwam, zo stelde Snow, doordat het Victoriaanse onderwijs teveel nadruk had gelegd op de klassieken en op de humanistiek, terwijl de toekomst die was van de natuurwetenschappen. Die natuurwetenschappers hadden er trouwens ook al voor gezorgd dat de Geallieerden de Tweede Wereldoorlog hadden gewonnen, zo hield hij zijn publiek voor.

We zijn nu 55 jaar verder – de oplettende lezer weet nu hoe oud ik ben – en ik zou eerder willen stellen dat de situatie is omgekeerd. De geesteswetenschappen, de culturelen hebben het lastig om aan te tonen wat de toegevoegde waarde is van hun kennis. Niet alleen de natuurwetenschappen, maar ook de gammawetenschappen staan inmiddels centraal in het onderwijs. Kennis is meer instrument (je kunt er oorlogen mee winnen, rijk mee worden, en organisaties mee besturen) dan verrijking voor het individu. Misschien is het tijd voor een Snow van de andere kant. Wat zou zij of hij moeten vertellen?

Title

 

Erwin DekkerTWEE CULTUREN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.