ON(DER)BETAALD WERK IN DE KUNST

Lotte Hemme Vizier Blog 3 Comments

Door: Lotte Hemme 

Begin augustus ontstond de nodige reuring over vacatures bij het MAI, het door performance kunstenaar Marina Abramović opgerichte fonds. Overigens ontstond eerder dit jaar al een klein relletje over Abramović die aan de haal zou gaan met “niets”. In het kort: ze was van plan om een luttele 512 minuten niets te gaan doen in de Serpentine Gallery, maar erkende daarbij niet dat het “niets” al in de jaren negentig door kunstenares Mary Ellen Carroll was geïntroduceerd. Foei. Abramović moest niet de suggestie wekken dat zij de eerste was die niets zou doen, aldus hevig debatterende curatoren en kunstcritici.

Patent op “niets”, het moet niet gekker worden. Helaas wordt dat het wel. De vacatures bij het MAI hebben namelijk de druppel in de emmer der werkloze en onderbetaalde doen overlopen. Abramović en andere goed verdienende kunstenaars zouden profiteren van onder- of onbetaalde werknemers.

Een mooi moment om eens uit de doeken te doen wat ik zoal om mij heen hoor. Het Stedelijk Museum Amsterdam is zo aardig om stagiaires €2,- bruto per uur aan stagevergoeding uit te keren, maar laat daarnaast weten dat iemand met een afgeronde diploma ook in aanmerking kan komen. En, mazzeltje, je mag ook best langer dan 6 maanden werken voor dat bedrag. Hoezee. Museum Boijmans van Beuningen maakt ook graag gebruik van opleidingsloze-stagiaires, maar betalen je dan natuurlijk niets uit. Deze twee prominente musea zullen vast niet de enige zijn.

Daar komt bij dat als je kijkt naar wat aan competenties wordt gevraagd, het een paradox te noemen is dat iemand daar nog wat komt leren. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat MAI met het tegenargument komt dat deze onderbetaalde talentjes vooral “profound transformational opportunities” kunnen verwachten. Nu maar hopen dat ze dat ook als geldig betaalmiddel zien bij de Lidl.

Beste culturele organisaties, spits de oren, luister en huiver: als er geen sprake is van een driehoeksverhouding opleidingsinstituut, stagiair en stagebedrijf hebben we te maken met een oneigenlijke manier om minimumloon, afdracht sociale verzekeringswetten en loondoorbetalingsplicht te ontlopen. Kortom, het is strafbaar. Heb daarnaast ook niet de illusie dat de in-between-jobbers, ondanks hun tomeloze motivatie en dankbaarheid onderling mild zijn over je personeelsbeleid. Het is veelvuldig onderwerp van gesprek op feesten en partijen. Ook al is een carrière in de culturele sector niet een commerciële keuze te noemen, als organisatie moet je jezelf en de (toekomstige) professional serieuzer nemen om op den duur ook de vruchten te plukken van de kwaliteiten en kennis die met deze generatie gepaard gaan.

(Will Oliver / AFP/Getty Images) Marina Abramović

Title

 

 

Lotte HemmeON(DER)BETAALD WERK IN DE KUNST

Comments 3

 1. Boukje Cnossen

  Heel goed punt Lotte. Cultuurinstellingen en kunstenaars zouden hun hoge status niet mogen misbruiken om over onbetaalde arbeid te kunnen beschikken. Toch denk ik dat het probleem ook in stand wordt gehouden door de onbetaalde en gediplomeerde stagiairs zelf. Ze mopperen wel op feestjes maar blijven tegelijkertijd wel bij dat slechte stagebedrijf.

 2. Yosha Wijngaarden

  Absoluut een urgent probleem inderdaad. Onlangs lazen we nog in het Parool over het Rijks en hun vacature voor een bijna fulltime, onbetaalde (doch serieuze) baan. Ik denk wel dat je kunt zeggen dat dit uiteindelijk een soort ‘dubbelsubsidiëring’ van culturele instellingen is. Naast het normale inkomen onttrekken ze banen aan de arbeidsmarkt en profiteren ze uiteindelijk van de hopeloosheid van werklozen of verveling van gepensioneerden.

  Ik kan me wel inleven in de onbetaalde of slechtbetaalde stagiairs. De banen in de culturele sector zijn op zijn best gezegd schaars. Een stage bij een prestigieuze instelling helpt op de korte termijn met de start van de carrière. Dat het indirect leidt tot een afname van de banen doordat deze getransformeerd worden in onbezoldigde functies, tja, daar kunnen zij ook weinig aan doen, behalve deze sector überhaupt de rug toekeren.

 3. Ellen

  Ondertussen beslist om hiernaar met een paar Vizierders een onderzoekje te doen. Volkskrant publiceerde ook al een artikel. In Vlaanderen gaan er stemmen op voor een burgerservicedienst voor jongeren, iets dat ook in dit vaarwater zit. Alle informatie, tips en getuigenissen welkom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *