LEES-TIP: HA-JOON CHANG

Lotte Hemme Vizier Blog Leave a Comment

Door: Lotte Hemme

‘Groei is allerminst zaligmakend’, kopte een artikel in de Groene Amsterdammer van 17 juli 2014. Aangezien ik dat vanuit cultuur-economisch opzicht predik, was dit natuurlijk een artikel dat gelezen moest worden. Zo heb ik geleerd dat de Zuid-Koreaanse Ha-Joon Chang van mening is dat de dagelijkse realiteit weinig te maken heeft met wat in de studieboeken te vinden staat. Hij studeerde economie. Dat praktijk en theorie weinig correleren, komt wellicht doordat economen het nooit eens zijn geworden over een economische theorie welke enigszins in de buurt komt van een objectieve waarheid. Dat komt doordat economie altijd politiek is (weet iemand het verschil tussen economie en politieke economie?) waardoor van een consensus zoals te vinden in andere wetenschappen geen sprake zal zijn.

Economische theorie is continu aan discussie onderhevig, en het is aan ons om daar aan bij te dragen. Ergo: het bestaansrecht van Vizier is weer eens bevestigd. Mocht je iets van Chang’s werk willen lezen, weet dan dat hij de moeite heeft genomen om van de diverse economische scholen hun voor- en nadelen op te schrijven in het boek ‘Economie: De gebruiksaanwijzing’. Lijkt mij reuze handig. Daarnaast is er ook een beweging gaande onder ontevreden Britse economiestudenten die Rethinking Economics heet. Die heb ik even opgezocht.

http://www.rethinkeconomics.org/#!about/c1enr

De belangrijkste les, te lezen in Chang’s boek en op de site van de rethinkers is dat economie verrijkt moet worden met andere wetenschappen om de realiteit niet uit het oog te verliezen, dat niet één economische school de waarheid in pacht heeft en dat het essentieel is om onszelf het economisch taalgebruik eigen te maken om invloed uit te kunnen oefenen op economisch beleid.

Ik zeg: amen.

Title

 

Lotte HemmeLEES-TIP: HA-JOON CHANG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.