C TOT DE VIERDE

Sofie Jacobs Vizier Blog Leave a Comment

Door: Sofie Jacobs

Een tijdje geleden werd ik uitgenodigd om als ‘trendwatcher’ te spreken, op een avond voor creatieve ondernemers in de diepe Vlaamse Kempen. Trendwatchen dus…nieuw voor mij, en voer voor m’n vrienden om me te bestoken met hilarische opmerkingen. Maar, het bleek eigenlijk een uitgelezen moment om even stil te staan bij de huidige trends in onze Belgische creatieve industrie.

Wat brainstormwerk met de collega’s, graven in onze onderzoeksrapporten, en een paar liter koffie later, kwam ik tot volgende mooie formule: Creatieve industrie is als C tot de vierde.

Dus, de huidige trends in de creatieve industrie samengevat met de letter C, lekker handig, beetje cryptisch, geen waardeoordeel.

Clustering | Creative cities | Crossover | Crowd

Het is opvallend dat de creatieve industrie in België zich steeds meer clustert: in netwerken per sector, het ontstaan van co-working plekken en de opmars van de fablabs. Daarnaast boomen de ‘creative cities’. Ons land hinkt een beetje achterop wat dat betreft, maar het aantal steden dat economische analyses laat uitvoeren over de impact van de creatieve industrie is legio. Steden creëren aparte beleidsdomeinen of –afdelingen voor de creatieve industrie in de wetenschap dat creatieve steden, bloeiende steden zijn, en als surplus goed voor het stadsimago. Ook de term crossover kan hier niet ontbreken. Een concept dat zowat alle samenwerkingen omvat tussen de verschillende creatieve sectoren onderling en tussen creatievelingen en andere actoren, zoals kennisinstellingen, de bredere maatschappij en andere bedrijven. Hot topic momenteel, gezien het innovatieve potentieel dat eraan toegedicht wordt. Tot slot is er dan nog alles wat met crowd te maken heeft, oftewel de samenwerking met je netwerk of community. De creatieve industrie surft mee op het succes van crowdfunding, co-creatieplatformen en open innovatie.

Voilà, in een notendop de belangrijkste, of alleszins toch opvallendste trends van het moment binnen de creatieve industrie, naar mijn bescheiden meningen observatie. Wederom, zonder waardeoordeel. Betreed ik daarmee de wondere wereld der trendwatchers, trendonderzoekers en coolhunters? What’s in a name. Maar wie weet….

Title

 

Sofie JacobsC TOT DE VIERDE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.